A Google Maps mostohagyerekké vált.

Olvasom a cikket, hogy a Google holnap kikapcsolja a térképe pontosítására szolgáló funkciót (Map Maker), amellyel a felhasználók javíthatták a térkép pontatlanságait, hibáit. Merthogy valaki beletrollkodot a térképbe. Bár szerintem jó poén volt és ennyi belefér az ugratásba, hogy a megrágott almára pisil az androidos figura (bocs almások). Ha ehhez hozzáadjuk, hogy 2016 januártól megszűnik a Google Maps Engine és API, arra már azt mondom, hogy mostohagyerek lett a Maps és trendfordulót láthatunk. Úgy tűnik a Google nem akar erőforrásokat fektetni a térképének ellenőrzésébe, hiszen más oldalon is leépíti a Maps-el kapcsolatos tevékenységét.

Meglehet remek indok volt ez a trollkodás, hogy ráhúzhassák az okot a Map Maker funkció beszüntetésére, hiszen léteznek más, ilyen elven vagy inkább még ilyenebb elven működő világméretű térképszolgáltatások, ahol bizonyára szintén előfordul hasonló beletrollkodás a térképbe, csak azt utána a közösség előbb vagy utóbb kijavítja. Ezek közül a térképszolgáltatások közül az OSM (Open Street Map) emelkedik ki a mezőnyből, hiszen lassan mindenki beemeli a választható térképi alaprétegek közé, ingyenes, folyamatosan frissül. Műholdképként persze választhatjuk a Google Earth-öt vagy a Bing-et, de térképből a fentiek alapján szűkül a mezőny. Nem az elvel van gond, hiszen a Google Maps-nél csak a korrigálást végezték a felhasználók, az OSM-nél pedig a teljes térképi tartalom a felhasználók által születik és láthatóan jól működik a rendszer.

A Maps Engine támogatást megszüntető döntés hátteréről napvilágot láttak találgatások, de inkább nézzünk a jövőbe vagy inkább a jelenbe, hiszen az elsősorban üzleti felhasználóknak váltani kell.